Sveriges första jaguarer på
Parken Zoo

Skriven av Hannah Broman den 25/04 2012 klockan 07:01 - 0 kommentarer


Send to a friend    |     Print


Nu kan Parken Zoo i Eskilstuna stoltsera med att ha världens tre största kattdjur sedan tigrarna och lejonen fått sällskap av jaguarer.


– Vi har fått förstärka stängslet ordentligt. Tidigare bodde våra pumor här och jaguarerna är betydligt mer kraftfulla. De är nästan mer byggda som en kraftig hund än ett gracilt kattdjur, säger Helena Olsson, djurparkschef.

Jaguarerna är en av årets stora djurnyheter i Parken Zoo. Hannen Avatar kom först och fick på vårkanten sällskap av de två fläckiga honorna, Yupola och Mocoa. Jaguarer kan vara både svarta och fläckiga, men det svarta anlaget är dominant. Om Parken Zoos jaguarer får ungar blir de därför troligen svarta.

Som med de flesta djurarter upptäcker man ständigt nya saker. Djurparkspersonalen har redan fått bevittna något spännande. Honorna är nämligen ganska retsamma och bråkiga mot hanen, trots att de är hälften så stora.

– När Avatar tröttnar på dem så vänder han sig om och kör ner huvudet mot marken som en tjur, in under deras magar och ”stångar” iväg dem! Han väljer att inte slåss eller bitas, fastän han lätt skulle vinna den matchen. Vi hade inte hört talas om det beteendet, det är fascinerande, berättar Helena Olsson.

Honorna är systrar och deras mamma kommer från Sydamerika, där jaguaren tidigare fanns över hela kontinenten. Tjuvjakt och skogsskövling har dock lett till att arten är hotad. Troligen blev mamman infångad i det vilda för att bli husdjur. När hon blev för stor hamnade hon i djurpark.

Kommentarer (0) - Skriv din egen