Utländska turister sviker

Skriven av Hannah Broman den 22/03 2012 klockan 06:13 - 0 kommentarer


Send to a friend    |     Print


Tillväxttakten blev betydligt lägre än beräknat, bara 3 procent i fjol, på grund av att de utländska turisterna inte ökar som beräknat.


Turistbranschen trodde 2009 att turismen i Sverige skulle ha dubblerat sin omsättning till 500 miljarder 2020. Årets analys från Rese- och turistnäringen i Sverige (RTS) backar till 451 miljarder, skriver Dagens Industri.

– Det är de utländska turisterna som inte ökar i den takt vi trodde tidigare. Den svenska turismen fortsätter dock att öka, säger Jan Lundin, vd för RTS, till tidningen.

Turismen i Sverige omsätter i dag 254 miljarder kronor. I fjolårets trendanalys konstaterade branschen att med den tillväxttakt som var då, 6,4 procent per år, skulle det år 2020 ge en omsättning på 515 miljarder kronor. Tillväxttakten blev dock betydligt lägre än beräknat, 3 procent i fjol.

Någon kris är det dock inte fråga om – branschens omsättning har aldrig varit större än nu.

Den ekonomiska krisen i Europa betyder naturligtvis mycket för turismens utveckling, men det finns också nya marknader som är intressanta. Lundin talar om den nya medelklassen i många länder, till exempel Indien, och dess iver att få resa. Där finns möjligheter för Sverige.

Fast då handlar det om perioden bortom 2020.

Kommentarer (0) - Skriv din egen